Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pyrotechnika

Puskapor :

Feketelőpor :

A lőpor nagy gázkibocsátással égő robbanóanyag. Meggyújtva égése olyan heves, hogy hirtelen igen nagy mennyiségű széndioxid gáz keletkezik .A gáznak sokkal nagyobb a térfogata, mint a szilárd halmazállapotú anyagé(1000-szeresére nő a térfogata ), ezért ha le van folytva akkor robban.

Tulajdonságai:

az alkotórészei :kálium-nitrát(salétromsó)(KNO3) , szén(C) , kén(S) ,

A feketelőpor, 270-320°C-nál gyullad meg.400 m/s,-az égési sebessége.

Története :A feketlőport Kínában 492-ben fedezték fel eleinte csak rakéták és tüzijátékok alapanyagának szolgált, a 800-as évektöl használták fel a harcokban.

Füstmentes lőpor :

Hasonló a Feketelőporhoz azzal a külömbséggel amire a neve is utal hogy kevés füstje van és 800m/s,-sebességgel ég.

Tulajdonságai :

az alkotórészei : kénsav és salétromsav (arányokat nem írhatok mer hivatalos robbanóanyag)

160-180°C-nál gyullad meg.800m/s-az égési sebessége.

Története : régebben müanyagok alapanyaga volt filmgyártásba használták de gyúlékonysága miatt leváltotta a cellulóz-acetát.

 

Füstbomba : ez általába KNO3-ból (salétromsó) és valamien éghető füstölő anygból készül ami általába cukor, és ezt lehet még javítani kénnel, viasszal, fűrészporral, szénporral.

 

egy recept a sokközül :6:4-arányba kell összekeverno KNO3-at és cukrot amit lehetőség szerint egy nem használt serpenyőbe össze lehet olvasztani úgy hatékonyabb de ha valaki ezt nem tudja megtenni akkor e-nélkül is elég nagy füstje lessz . ezt kis mennyiségű fent leírt anyagokkal lehet még "fejleszteni".